Companiile din România pierd anual 222 de ore pentru a-şi plăti taxele, iar numărul de plăţi pe care le face o firmă se ridică la 113, numai contribuţiile sociale necesitând 84 de plăţi, relevă un raport realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC) şi Banca Mondială, citat de The Money Channel.
Cel mai mult consumă plata taxelor cu forţa de muncă, iar la fiecare plată cel mai mult durează analiza şi pregătirea cifrelor. În România, o companie plăteşte 17 taxe diferite, faţă de 11 cât este media Uniunii Europene (UE) şi de 9 cât este media la nivel global.
Totodată, în România, taxele înghit 44,9% din profitul companiilor, un procent apropiat de media din UE de 44,2%. Cheltuielile cu forţa de muncă reprezintă aproape trei sferturi din banii care merg pe taxe.
„În România avem şapte contribuţii sociale diferite care reprezintă costul companiei. În total, acestea au o pondere de 32,3% în profitul comercial, ceea ce reprezintă de două ori media la nivel global şi peste media la nivelul UE, de 28,4%,” a precizat tax partner PricewaterhouseCoopers, Susan Symons.
Cehia face anual 6 sau 7 plăţi, în timp ce în Ungaria se face o plată pe an pentru fiecare taxă. Reprezentanţii PriceWaterhouseCoopers au dat exemplul Suediei unde, deşi impozitele nu sunt deloc mici, colectarea este foarte eficientă.
Sursa: NewsIn
Foto: http://www.adevarul.es