Rezolvarea situatiei POSDRU este amanata, autoritatile ofera solutii putine si tardive; beneficiarii, aproape de insolventa


Scrisoare deschisa a Consiliului de Coordonare Nationala a Pactelor Regionale pentru Ocupare si Incluziune Sociala catre Primul-ministru Victor Ponta

Prin scrisoarea deschisa adresata azi, 18.01.2013, primului-ministru Victor Ponta si ministrilor implicati in implementarea POSDRU, Consiliul de Coordonare Nationala a Pactelor Regionale pentru Ocupare si Incluziune Sociala pune la dispozitia autoritatilor centrale un document de analiza si o serie de propuneri concrete pentru redresarea Programului bazate pe analiza masurilor administrative ale autoritatilor romane aplicate dupa primele 2 documente de pozitie publicate in toamna anului 2012 de catre PROIS NV si Consiliului de Coordonare Nationala a Pactelor Regionale Pentru Ocupare si Incluziune Sociala.

Principalele probleme pe care le intampina in continuare beneficiarii de finantare prin POSDRU sunt:

„Intarzierile in procesarea si plata cererilor de rambursare, numeroasele abuzuri din partea autoritatilor de management, care uzeaza constant de practica modificarii regulilor in timpul jocului, lipsa de transparenta a deciziilor care afecteaza cadrul de implementare a proiectelor, si care genereaza reglementari haotice si alambicate, si cultura organizationala precara la nivelul administratiei Programului, caracterizata prin birocratie, comunicare unidirectionala si refuzul asumarii raspunderii.”

Pericole

In lipsa unor masuri concrete si coerente, exista exista un real pericol de blocare sau sistare a celor aproape 2500 de proiecte aflate in derulare, ceea ce ar duce la pierderea a peste 20000 de locuri de munca, distrugerea intregului sector ong, si pierderea de importante resurse bugetare, estimate la 1,5 mld. Euro. Se atrage atentia, de asemenea, ca simpla alocare de resurse financiare pentru realizarea de plati, desi extrem de necesara, nu este si suficienta, fiind nevoie de masuri legisative, institutionale si de management coerente.

Semnatarii solicita primului-ministru sa transforme autoritatile implicate in managementul programului in parte a solutiei de relansare a POSDRU.

Printre propunerile facute se numara:

1. Asumarea concluziilor raportului de audit al Comisiei Europene in adevaratul lor inteles, adica procentul de corectie adus platilor deja efectuate de catre Comisie sa fie suportat de catre statul roman, ca amenda administrativa, fara a fi transpus prin masuri explicite sau implicite asupra beneficiarilor.

2. Asigurarea continua si fara sincope a fondurilor necesare pentru platile interne catre beneficiari, in conditiile unei informari complete si corecte asupra necesarului intre ministerele implicate.

3. Introducerea in contractul de finantare a unei mentiuni explicite cu privire la recunoasterea titlului executoriu al cererilor de rambursare, avizate cu bun de plata.

4. Emiterea unui act normativ pentru anularea dobanzilor si penalitatilor aplicate beneficiarilor si partenerilor acestora care sunt in blocaj financiar pentru ca statul nu si-a respectat obligatiile de plata.

5. Elaborarea rapida a procedurilor de recuperare a TVA platite in cadrul proiectelor POSDRU de catre beneficiari societati comerciale, si plata rapida a sumelor aferente catre acestia.

6. Simplificarea si clarificarea procedurilor de achizitii publice.

7. Angajarea de personal suplimentar competent in institutiile responsabile cu managementul programului, si imbunatatirea remuneratiei acestora, in legatura cu criterii de performanta bine definite si monitorizate; subcontractarea unor activitati si competente, cu o supraveghere atenta a standardelor de calitate; responsabilizarea personalului prin definirea  clara a responsabilitatii individuale si instituirea de masuri corective si punitive pentru deficiente majore in executare sarcinilor de serviciu.

8. Retragerea oricaror instructiuni sau decizii care nu sunt in conformitate cu legislatia nationala sau europeana.

9. Operationalizarea eficienta a unor comitete de monitorizare a POSDRU la nivel national si regional.