România ar putea primi 360 milioane euro de la Banca Mondială în ianuarie


România ar putea primi o tranşă de 360 milioane euro de la Banca Mondială în ianuarie dacă CCR aprobă modificările aduse sistemului de pensii, inclusiv creşterea vârstei de pensionare, a declarat marţi country managerul Băncii Mondiale, Francois Rantrua, relatează Bloomberg.

Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament în 7 decembrie, iar opoziţia a atacat decizia la Curtea Constituţională a României (CCR). O decizie ar putea fi luată în această săptămână.

Această plată, care a fost deja amânată de trei ori, marchează a doua tranşă de la cea de 1 miliard de euro furnizată de Banca Mondială în cadrul împrumutului extern contractat de România în 2009.

„Luând în considerare situaţia politică din ţară, care nu e deloc uşoară, sunt încurajat de ceea ce am reuşit să facem în România”, a spus Rantrua. Acesta a adăugat că perspectivele de creştere sunt bune, deşi nu sunt cele mai bune din regiune, „că nu te poţi aştepta să intri într-o criză cu o situaţie structurală rea şi să ieşi prima”, dar că sunt semne că România va ieşi din criză.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia României se va reduce cu 1,94% în 2010, dar că va creşte cu 1,53% în 2011.

Oficialul Băncii Mondiale a declarat că banca va face şi un „bilanţ funcţional” pe 12 industrii din România, inclusiv transport şi agricultură, şi va prezenta o analiză detaliată cu recomandări pentru îmbunătăţirea performanţelor la următoarea misiune de evaluare a FMI şi CE.

Următoarea misiune de evaluare va începe, cel mai probabil, la 20 ianuarie, când România vrea să iniţieze discuţiile şi pentru extinderea acordului cu instituţiile financiare internaţionale printr-un acord preventiv, potrivit premierului Emil Boc.

Rantrua a mai declarat şi că, în România, „sunt sectoare care au nevoie de mai multă reformă ca altele, care sunt mai dificile ca altele, sectoare cu mulţi oameni, cu mulţi bugetari, unde banii nu sunt de ajuns şi unde eşti în competiţie cu alţii”. Acesta a adăugat că BM va discuta cu autorităţile române punctele cheie care sunt necesare şi că va fi privilegiul guvernului să anunţe aceste reforme.

Totodată, Banca Mondială lucrează şi cu Ministerul de Finanţe la un proiect pentru a îmbunătăţi colectarea de taxe, după un model implementat deja în Bulgaria, care a majorat veniturile bugetare cu 5% din PIB.

Economistul-şef al Băncii Mondiale în România, Cătălin Pauna, crede că rezultatele acestui proiect vor fi „colosale” şi că nu este nevoie de majorarea taxelor. „Sunt convins că putem colecta mai multe venituri cu acelaşi nivel al taxelor”, a conchis acesta.

Sursa: NewsIn