România are capacitatea de a recupera întârzierile în absorbţia de fonduri europene, crede Cioloş


Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat luni că România are capacitatea de a recupera întârzierile privind absorbţia de fonduri europene şi s-a arătat optimist în ceea ce priveşte reluarea rambursărilor, .

”România s-a angajat din propria iniţiativă în vara acestui an la un plan de acţiuni pentru a clarifica rolul instituţiilor în achiziţii publice şi să înceapă controale la proiectele pentru care s-au făcut plăţi, aflate în derulare. Comisia Europeană  va analiza în zilele următoare rezultatele acestor clarificări, măsuri şi adoptări pe care România le-a făcut şi în funcţie de aceste lucruri să reia cererile de rambursări. Eu, din câte ştiu şi cu elementele pe care le am în momentul de faţă, sunt destul de optimist legat de acest lucru”, a spus Cioloş.

Comisarul a precizat că problema rambursărilor a fost deja discutată cu autorităţile române.

”De fiecare dată când am întânire cu premierul şi preşedintele abordăm şi probleme care nu sunt strict legate de mandatul meu. Cu domnul premier, cu domnul preşedinte, dar şi cu Leonard Orban (ministrul Afacerilor Europene, n.r.) am discutat despre măsurile pe care România le-a luat pentru  rambursarea plăţilor pe fondurile structurale, pentru a clarifica lucrurile privind achiziţiile pe proiectele publice, pe simplificarea procedurilor la ANRMAP, la celelalte instituţii şi la autorităţile de management care se ocupă de fonduri structurale.  Eu nu aştept să vin în România să transmit mesaje. O fac şi de la Bruxelles dacă consider că trebuie transmis ceva pentru a evita problemele”, a precizat Cioloş.

În opinia comisarului european, crearea Ministerului Afacerilor Europene va duce la recuperarea întârzierilor pe absorţia de fonduri.

”Crearea acestui nou minister al Afacerile Europene şi numirea lui Leonard Orban în această funcţie reprezintă un pas important înainte. Dacă Orban va fi sprijinit de Guvern, de Parlament, România poate să recupereze mult din întârzierilr pe care le are în absorbţia fondurilor din punct de vedere cantitativ şi calitativ, pentru că ambele aspecte sunt importante. O accelerare prea mare a absorbţiei din punct de vedere cantitativ nu este recomandată . Este posibil ca după un an sau doi să se vină cu corecţii financiare, pentru că plăţile s-au făcut cu erori sau pentru că nu s-a ţinut cont de reguli. Nu cred că este în interesul României. De aceea, aspectele cantitative şi calitative trebuie luate în vedere.  Este un pas înainte şi important să se vadă rezultatele atât cantitativ, cât şi calitativ”, a conchis Cioloş.

Sursa: NewsIn