România prezintă mai puţine riscuri decât multe din ţările UE, spune Franks


Reprezentatul FMI în România Jeffrey Franks a afirmat, în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că economia românească a evoluat de la una dintre cele mai riscante în anul 2009 la stadiul în care situaţia ei este acum mult mai bună decât multe din statele Uniunii Europene.

„La începutul lui 2009, România era una dintre cele mai slabe ţări din Europa din punct de vedere al riscurilor şi acum este mai bună decât multe din ţările UE. Acesta este un semnal bun”, a declarat Franks la începutul discuţiilor delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene cu preşedintele Traian Băsescu.

O poziţie similară a exprimat şi reprezentantul Băncii Mondiale, Istvan Szekely, însă acesta a atenţionat că România trebuie să menţină ritmul reformelor în condiţiile în care acum este nevoită să-şi finanţeze deficitul bugetar de pe pieţele financiare, nu prin FMI. „Acum există dovezi că România are o economie bine condusă, în comparaţie cu alte ţări şi ăsta este un semnal bun, dar este şi obligaţia dumneavoastră să rămână în continuare aşa pentru că noul acord este unul de precauţie aşa că trebuie să vă finanţaţi de pe piaţă”, a declarat Szekely.

La rândul său, Traian Băsescu a estimat că România a depăşit mai uşor criza decât alte state datorită faptului că a intrat mai târziu în Uniunea Europeană şi pentru că datoria statului a fost una mai puţin împovărătoare. „Având în vedere că nu am fost în interiorul UE o lungă perioadă, am avut şansa să ne revenim mai repede decât alte ţări. Aceasta este impresia mea. Problema sunt oamenii care au suportat acţiunile şi sper că românii au înţeles că este un moment vital şi că avem o şansă în plus faţă de alte ţări pentru că datoria noastră era la un nivel mai mic decât al altor ţări”, a afirmat şeful statului.

Sursa: NewsIn