România, printre ţările cu cea mai redusă fiscalitate pentru venituri de 200.000 dolari pe an-studiu


România se numără printre ţările cu cea mai redusă fiscalitate pentru cei cu venituri de 200.000 de dolari pe an, în schimb se plasează printre statele cu cel mai mare impozit aplicat celor cu venituri de circa 25.000 de dolari pe an, potrivit unui studiu publicat de UHY International.

România se plasează pe locul 17 din totalul de 20 de ţări analizate, în ceea ce priveşte ponderea impozitelor şi a asigurărilor sociale din salariile cetăţenilor, se arată în studiu.

„Dintre toate economiile studiate, România aplică printre cele mai mari impozite celor cu venituri reduse. Impozitele reduse aplicate celor cu venituri mici reprezintă un stimulent esenţial pentru stimularea activităţii şi pot contribui la reducerea şomajului. Guvernul ar trebui să ia în considerare aceste aspecte şi să stimuleze populaţia să accepte locuri de muncă cu salariu mic. (…) Fiscalitatea redusă aplicată în România celor cu venituri ridicate a făcut ca economia să fie mai competitivă şi să atragă societăţi de înaltă calitate şi cu o bună reputaţie. Societăţile ţin seama de impozitare atunci când iau decizia de a se stabili într-un anumit loc. Dacă fiscalitatea este prea ridicată, acestea pot întâmpina dificultăţi în atragerea talentelor necesare”, a declarat, marţi, partenerul UHY Audit CD Srl din România, membru al UHY, Camelia Dobre.

Astfel, România se numără printre ţările cu cele mai reduse fiscalităţi pentru cei cu venituri mari, în acelaşi timp fiind şi unul dintre statele cu cel mai mare impozit aplicat celor cu venituri reduse, arată analiza.

„Pentru cei cu venituri mici, exceptând Dubai, diferenţa dintre suma aferentă impozitului în ţara cu fiscalitatea cea mai ridicată – România – şi ţara cu fiscalitatea cea mai redusă – Irlanda – este 6.402 dolari, ceea ce înseamnă că o persoană care câştigă 25.000 dolari pe an în România va plăti de peste şapte ori mai mult pentru impozit şi asigurări sociale decât persoana cu acelaşi venit din Irlanda”, se precizează în studiu.

Doar Egiptul, Rusia şi Dubai aplică un impozit mai mic celor cu venituri mari comparativ cu România, se mai spune în analiză.

Salariile din ţările Europei de Vest sunt cele mai impozitate din lume, în timp ce bogaţii Americii se confruntă cu poveri fiscale mai grele faţă de cei săraci, potrivit studiului amintit.

UHY International a analizat informaţiile fiscale din 20 de ţări din reţeaua sa internaţională, inclusiv toţi membrii G8, precum şi economii-cheie emergente.

Pentru fiecare ţară s-au calculat „banii cu care rămân în buzunar” angajaţii cu venituri reduse şi angajaţii cu venituri mari, ţinându-se seama de impozitele personale şi de contribuţiile la asigurările sociale.

Angajaţii cu venituri mari au fost definiţi ca angajaţi care câştigă 200.000 dolari pe an, în timp ce angajaţii cu venituri reduse au fost definiţi ca angajaţi care câştigă 25.000 de dolari pe an. Calculele au la bază segmentul de populaţie reprezentat de contribuabilii necăsătoriţi şi fără copii.

UHY Audit CD a fost înfiinţată în 2002 ca firmă independentă de consultanţă fiscală şi audit.

Sursa: NewsIn