România se împotriveşte ca la viitorul summit UE să fie abordată tema noii perspective financiare


Spread the love

România nu doreşte abordarea, la viitorul summit european, a unor aspecte ce anticipează negocierile privind noua perspectivă financiară, care urmează să fie lansate anul viitor, după prezentarea Comunicării Comisiei Europene, a anunţat luni, la Bruxelles, ministrul de externe Teodor Baconschi.

Ministrul român al afacerilor externe a participat luni la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG). Principalul subiect de pe agenda reuniunii a fost pregătirea Consiliului European din 16-17 decembrie 2010. Miniştrii de externe au stabilit agenda reuniunii la nivel înalt, şefii de stat şi de guvern urmând a discuta la summit-ul din decembrie politicile economice, cu accent pe calendarul de instituire a mecanismului permanent de gestionare a crizelor şi reforma pensiilor, precum şi relaţiile UE cu partenerii strategici.

În contextul pregătirii Consiliului European, ministrul  român de externe a reiterat importanţa transmiterii unui mesaj pozitiv cu privire la Balcanii de Vest şi perspectiva europeană a regiunii.

În ceea ce priveşte politicile economice, miniştrii de externe au avut un schimb de opinii privind stadiul procesului de creare a mecanismului permanent pentru gestionarea crizelor, inclusiv din perspectiva modificărilor care vor fi aduse Tratatului de la Lisabona. În acest sens, preşedintele UE, Herrman van Rompuy, a lansat consultări cu Statele Membre.

Potrivit MAE, ministrul român de externe a subliniat importanţa ajungerii, la Consiliul European din decembrie, la un acord cu privire la conţinutul mecanismului şi la calendarul de implementare, care implică o amendare punctuală a Tratatului.

De asemenea, Teodor Baconschi a precizat că România nu doreşte abordarea, la viitorul summit european, a unor aspecte care anticipează negocierile privind noua perspectivă financiară, care urmează să fie lansate începând cu anul viitor, după prezentarea Comunicării Comisiei Europene, informează MAE. Aspectele legate de cheltuielile Uniunii nu trebuie discutate separat de obiectivele politice, consideră România.

Miniştrii de externe au avut un schimb de opinii pe baza prezentării, de către vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a programului de lucru al Comisiei pentru 2011, construit pe structura celor cinci priorităţi politice ale Uniunii:  abordarea crizei economice şi optimizarea evoluţiilor în sensul redresării economice; restabilirea creşterii economice pentru crearea de locuri de muncă, prin implementarea programului de reforme sub strategia Europa 2020; consolidarea spaţiului de libertate, securitate şi justiţie; lansarea negocierilor pentru un buget modern al UE; exercitarea influenţei europene în plan global.

Comisia Europeană intenţionează să asigure continuarea implementării iniţiativelor emblematice prezentate pe parcursul anului 2010, dar şi lansarea de măsuri de reformă majore pentru sectoare-cheie, prin Cartea albă privind transporturile, revizuirea Politicii Agricole Comune şi a Politicii Comune pentru Pescuit. În context, vor fi prezentate propuneri legislative detaliate privind instrumentele financiare specifice şi programele prin care va fi implementat noul cadru financiar.

Miniştrii de externe au apreciat calitatea programului de lucru al Comisiei Europene, subliniind, printre altele, că aplicarea principiului „reglementare inteligentă” va aduce beneficii atât pentru cetăţeni, cât şi pentru comunitatea de afaceri.

Miniştrii de externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe baza Comunicării Comisiei Europene „Consolidarea răspunsului european la dezastre: rolul protecţiei civile şi al asistenţei umanitare”.

Ministrul român de externe a arătat că documentul Comisiei Europene reprezintă o bună bază pentru o abordare eficientă şi vizibilă a Uniunii în caz de dezastre. A susţinut, de asemenea, importanţa cooperării între diversele agenţii responsabile, la toate nivelele, şi a subliniat că România este interesată să participe la un viitor centru european de reacţie la crize.

Totodată, miniştrii de externe au agreat să continue discuţiile privind utilizarea unui sistem de video şi teleconferinţe care să faciliteze, la nivelul Consiliului, comunicarea în situaţii de criză.

Sursa: NewsIn

Foto: http://02varvara.wordpress.com