Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Românii au avut venituri de 884 lei la sfârşitul anului trecut. Ar fi putut economisi 10% din buget

A- A A+
Românii au avut venituri de 884 lei la sfârşitul anului trecut. Ar fi putut economisi 10% din buget

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în trimestrul IV a anului trecut, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2542 lei pe gospodărie şi 884 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2025 lei lunar pe gospodărie (704 lei pe persoană), iar cele în natură de 517 lei lunar pe gospodărie (180 lei pe persoană).

Pe de altă parte, cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 90,9% din nivelul veniturilor totale, potrivit anchetei realizate de Institutul Naţional de Statistică.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale şi nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesare producţiei gospodărie ori cumpărarea de acţiuni au deţinut o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,4%).

În mediul urban cheltuielile au înregistrat în intervalul amintit o valoare cu 379 lei mai mare faţă de cel rural. Totuşi, în ceea ce priveşte bugetul alocat alimentaţiei este mai crescut cu doar 15 lei.

Related Posts with Thumbnails