Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Sarkozy cere o „refondare a Europei”, pe baza propunerilor Franţei şi Germaniei

A- A A+
Sarkozy cere o „refondare a Europei”, pe baza propunerilor Franţei şi Germaniei

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat joi, într-un discurs consacrat crizei din Zona euro, cu opt zile înainte de summitul UE, în favoarea unui nou tratat pentru „refondarea Europei”, având la bază propunerile Franţei şi Germaniei.

Cu câteva ore mai devreme, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a refuzat ca instituţia pe care o conduce să joace rolul de creditor de ultim resort pentru statele din Zona euro, după modelul Rezervei Federale a Statelor Unite, cerând respectarea tratatelor în vigoare, relatează portalul belgian 7sur7.

Insistând pe tot parcursul discursului său asupra necesităţii de a consolida cuplul franco-german, Nicolas Sarkozy a anunţat că o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, pentru a trasa împreună „propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei”.

„Franţa militează, împreună cu Germania, pentru un nou tratat european, care să pună noi baze şi să regândească organizarea Europei. Mai multe responsabilităţi asumate în faţa popoarelor de un guvern economic adevărat, aceasta este viziunea noastră privind viitorul Zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor”, a explicat Nicolas Sarkozy în faţa unei mulţimi de 5.000 de persoane strânse la Toulon.

Polonia, care asigură preşedinţia UE până la sfârşitul anului, şi-a exprimat la rândul său joi dorinţa unei revizuiri rapide a Tratatului de la Lisabona, pentru a face faţă crizei.

Berlinul şi Parisul, aflate în fruntea eforturilor pentru consolidarea guvernării economice europene şi pentru calmarea pieţelor financiare, au păreri divergente privind paşii care trebuie făcuţi.

Vineri, Angela Merkel va rosti un discurs în Bundestag pentru a-şi prezenta propunerile.  Germania, care vrea să impună o disciplină bugetară strictă membrilor din Zona euro, refuză solidaritatea financiară între europeni pe care o cer francezii, prin intermediul BCE, al eurobondurilor sau prin consolidarea fondului de salvare a Zonei euro.

Joi dimineaţă, Mario Draghi a reafirmat că BCE refuză să joace rolul de paravan în faţa crizei, dar a lăsat o poartă deschisă. „Există un tratat. Nu trebuie să cerem BCE să fac lucruri în afara tratatului”, a spus el în faţa Parlamentului European, reunit la Bruxelles, lăsând în acelaşi timp să se înţeleagă că BCE ar putea face mai mult dacă guvernele din Zona euro vor adopta un pact bugetar, pentru a evita o repetare a crizei actuale.

„BCE este independentă. Va rămâne astfel. Sunt convins că, în faţa riscului deflaţionist care ameninţă Europa, Banca Centrală va acţiona”, a răspuns Sarkozy joi seară.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails