Scandal pe banii UE pentru proiectele de resurse umane


Reprezentantii Comisiei Europene au cerut Romaniei sa-i verifice pe beneficiarii de fonduri pentru proiecte de resurse umane care nu au depus cerere de rambursare si sa recupereze banii.

Blocajul proiectelor europene pentru resurse umane, generat de intarzierea platilor pentru prefinantare, a dat nastere unui adevarat razboi intre beneficiari si institutiile statului. Solutia de compromis, anuntata de AM POSDRU, de a relua, incepand cu 1 martie, plata, in transe, a cererilor de prefinantare care au fost depuse din luna octombrie 2010 pana in prezent a creat un val de nemultumire in randul beneficiarilor.

Acestia acuza institutia ca nu respecta angajamentele contractuale. Astfel, Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale critica, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Ioan Botis, decizia de a imparti in doua transe suma aferenta prefinantarii, care prin contract era acordata intr-o singura transa.

„Impunerea unui termen de numai trei zile pentru a decide intre a accepta modificarile impuse sau a rezilia contractul de finantare este nu numai nerezonabila, ci chiar abuziva, contravenind principiului reciprocitatii si interdependentei obligatiilor partilor“, se arata in petitie .

Cresc nemultumirile

„Conform informatiilor, exista beneficiari cu proiecte castigate in perioada amintita care au primit prefinantarea. In luna decembrie, Ministerul Finantelor a virat AM POSDRU aproape 400 de milioane de lei pentru plata prefinantarilor, care au ajuns doar la anumiti beneficiari. Regula este ca prefinantarea sa fie acordata in ordinea cererilor depuse de solicitanti“, declara Dragos Jaliu, partener in cadrul companiei Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro.

Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro a realizat un sondaj la care au raspuns 82 de beneficiari din cadrul POS DRU, care au avut prefinantarile blocate. Jaliu spune insa ca numarul organizatiilor afectate a fost de ordinul sutelor, deoarece astfel de proiecte se realizeaza, in general, in parteneriat.

Mai exact, conform informatiilor colectate in cadrul campaniei, 232 de organizatii nationale si transnationale au fost afectate de blocarea prefinantarilor. Cererile pentru acordarea prefinantarilor, depuse in perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, insumeaza in cazul celor 82 de organizatii 110,24 milioane de lei (aproximativ 26 de milioane de euro).

„Totusi, din datele privind stadiile absorbtiei si din estimarile noastre, suma blocata a fost mult mai mare, deoarece discutam despre 419 proiecte. Valoarea totala a acestor proiecte este de aproape trei miliarde de lei, iar valoarea cumulata a prefinantarilor depaseste 900 de milioane de lei“, explica consultantul.

Au inceput controalele

In replica, surse din cadrul AM POSDRU au declarat pentru Capital ca aceasta situatie a fost generata de beneficiarii care nu au solicitat rambursarea sumelor, pe masura ce au implementat proiectul. Ori, din suma aferenta cererilor de rambursare se scadea prefinantarea, care reprezinta aproximativ o treime, iar restul ar fi constituit un fond pentru continuarea platii prefinantarilor. De aceea, reprezentantii Comisiei Europene, care s-au aflat saptamana trecuta la Bucuresti, au cerut verificarea celor care nu au depus cereri de rambursare si recuperarea banilor, inclusiv realocarea acestora catre alti beneficiari. Aceleasi surse au precizat ca AM POSDRU a demarat deja verificari la beneficiarii acestor fonduri, rezultatele urmand sa fie facute publice in curand.

Consultantii sunt insa de alta parere. „Sunt intarzieri importante de plati ale prefinantarilor si rambursarilor. Cred ca este vorba, pe de o parte, de lipsa de fonduri, iar pe de alta parte, personalul este suprasolicitat si nu are posibilitatea sa verifice in mod rapid cererile de rambursare, ceea ce creeaza probleme de cash flow beneficiarilor“, spune Mihaela Cimpoeasu, consultant fonduri europene, RegioConsult.

Aceasta sustine ca intarzieri apar si in procesul de evaluare si semnare a contractului de finantare, iar de multe ori proiectul depus nu mai este relevant pentru beneficiar, si adaptarea acestuia la realitatile actuale se face foarte greoi.

Sursa: www.capital.ro