Specialiştii în insolvenţă propun reorganizarea judiciară pentru privatizarea companiilor de stat


Dacă în urma discuţiilor purtate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-au atras atenţia asupra problemelor pricipale care împiedică privatizarea procesul de privatizare al acestora, fiind consecinţă a managementului defectuos, reprezentanţii Casei cde Insolvenţă Transilvania (CITR) cred că reorganizarea judiciară poate fi o varianta cea mai la îndemână.

statul roman: reorganizarea companiilor de stat in procedura insolventei, sub supravegherea unui administrator judiciar.

Principalele probleme cu care se confruntă companiile de stat aflate în dificultate țin de dezechilibrul între active și datorii (din care majoritatea istorice), de lipsa de lichidități pentru activitatea curentă care duc la pierderi operaționale constante, dar și de lacune de management. În acest context,  reprezentanţii CITR consideră că reorganizarea judiciară asigură un managementul privat, iar puterile exorbitante conferite de lege administratorului judiciar înlesnesc măsurile de restructurare și eficientizare a activității și pot duce la privatizarea cu succes a companiilor de stat, astăzi supra-îndatorate.

„La finalul celei de-a cincea misiuni a FMI în România, reprezentanții FMI atrăgeau atenția asupra unor probleme cu care se confruntă companiile de stat: creșterea arieratelor, întârzieri în privatizarea companiilor de stat și în implicarea managementului privat în conducerea acestora. Credem că soluțiile permise de lege în domeniul reorganizării judiciare pot duce la tratarea fenomenului de supra-îndatorare a companiilor de stat sub supravegherea unui administrator judiciar. Reorganizarea judiciară este un cadru instituțional care permite tratarea supraîndatorării prin eșalonare, reconversie sau chiar reducere a datoriilor. Pe de altă parte, prin atributele de menținere sau denunțare a oricăror contracte sau de renegociere a clauzelor acestora,  de separare a nucleelor de activitate viabilă de cele care produc pierderi, de tratare suplă a problemelor sociale, se ajunge la eficientizarea activității companiilor de stat. Situația nu diferă de cazurile companiilor private. Și există deja în mediul privat cazuri de reorganizări de succes, care se pot extinde și în cazul companiilor de stat”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CITR.