Specialiştii în IT rămân cel mai bine plătiţi clujeni


Spread the love

Domeniile cele mai căutate, şi implicit pentru care angajatorii sunt dispuşi să plătească salarii mai mari, peste media naţională, diferă la Cluj comparativ cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional. Dezvoltarea constantă şi rapidă a domeniului IT a generat o ofertă ridicată pe piaţa muncii şi, implicit, un deficit de personal specializat. Companiile de profil oferă unui proaspăt absolvent, fără experienţă, un salariu de 700 de euro, iar pentru cei care au acumulat câţiva ani de vechime în bransă, salariile depăşesc 1.000 de euro.

„În acest moment, cel mai bine sunt plătiţi cei din industria IT, indiferent dacă vorbim de programatori sau de specialişti hardware. Programatorii depăşesc cu mult salariul mediu pe economie. Salariile variază în funcie de experienţă, iar pentru un post entry-level se oferă un salariu de 700 de euro, în vreme ce un specialist cu doi-trei ani experienţă ajunge undeva la 1.500 de euro. Pentru posturile de senior, situaţia se complică, pentru că în ultima perioadă nu am găsit candidaţi dispuşi să se angajeze pentru mai puţin de 2.000 de euro”, arată Liliana Graure, branch manager Manpower Cluj.

Pe poziţiile următoare, prin prisma salariilor oferite de angajatori, sunt specialiştii în domeniul tehnic. Astfel, salariul mediu al unui inginer în domeniul automotive, ajunge în jurul valorii de 5.000 de lei.

La polul opus, cel mai prost plătit domeniu, în ciuda faptului că oferta de locuri de muncă este consistentă, este cel al confecţiilor, unde angajatorii oferă salariul minim pe economie, motiv pentru care găsesc cu greu candidaţi pentru ocuparea posturilor vacante.

„Fără îndoială, domeniul confecţiilor este cel mai prost plătit, salariul oferit de angajatori nedepăşind salariul minim pe economie”, mai arată Graure.

Danile Don, directroul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, susţine că, deşi există posturi disponibile în confecţii, sunt puţini cei dispuşi să se angajeze. Mai mult, în cazul şomerilor fără calificare, aceştia evită cursurile de specializare în confecţii şi optează pentru cele de vânzător.

„Există interes pentru posturile de lucrători comeciali, în special în cazul marilor lanţuri de magazine, deoarece, deşi salariul net este în jur de 800 de lei, există posibilitatea ca, după un anumit interval, să fie promovaţi”, arată Daniel Don.

În luna iulie, salariul mediu brut a crescut la nivel naţional cu 0,3% faţă de luna precedentă şi a ajuns la 2.147 de lei. Salariul net a fost de 1.556 de lei, cu 4 lei mai mare decât în luna anterioară. Cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare, de 3.811 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 858 de lei.

Cele mai bine şi cele mai prost plătite joburi din Cluj

Specialist IT 6.750 de lei
Inginer industria automotive  5.000 de lei

Lucrător comercial 800 de lei
Confecționer 530 de lei

Sursa: City News