Spectacolul de balet ” Zorba ” pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis, 26 mai 2017, ora 18,3o


Spectacolul de balet ” Zorba ” pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis, 26 mai 2017, ora 18,3o

PREMIERĂ NAȚIONALĂ

Balet în două acte (22 de scene) pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

Spectacolul de balet Zorba este una dintre formele inedite pe care le-a îmbrăcat mitul grecului Zorba – reprezentant al omului modern, nonconformist, și simbol al dragostei pentru viață, tânjind în permanență după libertate și independență. Prima materializare a acestui mit s-a făcut în romanul scriitorului grec Nikos Kazantzakis, căruia i-au urmat ecranizarea lui Michael Cacoyannis și, în anul 1988, baletul creat de coregraful american Lorca Massine, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis.

Baletul Zorba a fost reprezentat în premieră mondială la data de 6 august 1988 la Arena di Verona și doi ani mai târziu, la 19 octombrie 1991, la Marele Teatru din Varșovia (la ora actuală Teatrul Național), fiind preluat apoi pe scene din întreaga lume. Versiunea de la Varșovia, semnată de coregraful Lorca Massine a fost readusă în fața publicului polonez de aproximativ 150 de ori.

Povestea vorbește despre John, un turist american care ajunge pe tărâmul grecesc, dorind să ia contact cu obiceiurile locului și să se integreze în noul mediu. Se îndrăgostește de Marina, o tânără din partea locului, deja promisă grecului Yorgos. În mijlocul ostilității tot mai pronunțate arătate străinului de către băștinași, apare Zorba – un exilat ,,fără identitate”, un om liber, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John, relevându-i adevărata semnificație a dansului, ca simbol al eliberării, capabil de a exprima atât bucurie, cât și tristețe.

Vă propunem un spectacol de excepție, în care melodiile memorabile, multe dintre ele preluate din filmul lui Cacoyannis cu același nume, completate prin intervenții vocale și corale, acompaniind parcursul coregrafic conceput de Lorca Massine și interpretat de soliștii și ansamblul de balet al instituției noastre, vă vor transpune în minunatul spațiu al peisajelor grecești!

DISTRIBUȚIE

ADRIAN MORAR – Dirijor
LORCA MASSINE (invitat) – Coregrafia și libretul
VALENTIN CODOIU – Scenografia
MĂDĂLINA MÂNZAT (invitată) – Lighting designer

MIRCEA MUNTEANU – John
AUGUSTIN GRIBINCEA

DAN HAJA – Zorba
LUCIAN BACOIU

ANDREEA JURA – Marina
DOINA ANAMARIA FLOREA
ADELINA FILIPAȘ

AUGUSTIN GRIBINCEA – Manolio
MIRCEA MUNTEANU

LIANA TALOȘ – Madam Hortance
DANIELA DRĂGUȘIN
GABRIELA SIMA

RODICA BACOIU, LAURA POP, DORINA LUCACIU, OFELIA MĂRGINEAN, DALIA COSTEA, PATRICIA CENAN, INGRID POKA, DIANA GROZA, ROXANA COCIȘ, IULIANA DANE, POLINA STĂNESCU, RALUCA PERDE – Fete

OCTAVIAN POPA, RADU SÂNTIMBREAN, ROMULUS PETRUȘ, VALENTIN MIHĂILĂ, RĂZVAN BOAR, PAUL CUIBUS, TUDOR STUPAR, ROBERT KALMAN, MATEI HOLELEU, ANTONIU MON – Băieți

IULIA MERCA – Marina
LIZA KADELNIK

ORCHESTRA, CORUL, SOLIȘTII ȘI ANSAMBLUL DE BALET AL OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA

EMIL MAXIM – Maestru de cor
CORNELIU FELECAN – Dirijor cor
ANNA KRZYSKOW (invitată) – Asistență coregrafie
DAN LUPEA – Regie scenă culise

DORINA CÂRLIG, BIANCA MURARIU (invitată), LARISA PENTEA (invitată) – Pregătirea muzicală
IOANA GRÜNNER – Pregătirea muzicală a corului

Sursa:
Opera Națională Română din Cluj-Napoca