Trichet: Germania şi Franţa au contribuit la izbucnirea crizei deficitelor


Europa nu va permite statelor membre cu economii mai slabe să se prăbuşească sub povara propriilor datorii, spune preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat, duminică, de Welt am Sonntag.

Preşedintele BCE consideră că Franţa şi Germania au contribuit la actuala criză europeană a deficitelor prin exemplul slab dat celorlalte state ale Uniunii în domeniul fiscalităţii. Trichet spune că marile puteri europene au permis o relaxare a disciplinei bugetare în Uniune prin încălcarea Pactului de Stabilitate în 2004, conform publicaţiei germane Welt am Sonntag.

Trichet a susţinut din nou decizia BCE din luna mai, de a cumpăra obligaţiuni suverane pentru a calma pieţele secundare şi pentru a reduce costul împrumuturilor externe pentru Grecia şi alţi membri ai Uniunii care se confruntă cu dificultăţi financiare majore.

„Situaţia a fost dramatică. Europa s-a situat la epicentrul crizei în acel moment”, a spus Trichet. Decizia controversată de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale a creat o ruptură la nivelul conducerii BCE, şi printre opozanţii lui Trichet s-a numărat şi preşedintele băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber.  Acesta a criticat decizia instituţiei lui Trichet de a cumpăra datorii ale ţărilor cu deficite excesive, întrucât ar crea „riscuri serioase asupra stabilităţii” financiare.

„Mi-aş fi dorit ca publicul german să reacţioneze cu aceeaşi indignare pe care au arătat-o vis-a-vis de decizia noastră de cumpărare de obligaţiuni guvernamentale, la încălcarea Pactului de Stabilitate, în 2004”, a spus Trichet.

El susţine că atât Parisul, cât şi Berlinul, au dat greş în păstrarea standardelor pe care s-au luptat să le impună la nivelul Uniunii, renunţând printr-o derogare la măsurile Pactului de Stabilitate de a impune penalizări stricte statelor cu deficite excesive.

„Guvernele au fost extrem de inconsecvente pe parcursul mai multor luni şi ani”, a mai spus Trichet.
În acelaşi timp, preşedintele ECB a exclus o posibilă intrare în incapacitate de plată a ţărilor devastate de deficite excesive, precum Grecia, Spania sau Portugalia.

„Nu vom permite acest lucru”, a comentat Trichet. „Nu am creat Tratatul de la Maastricht pentru a ne întoarce înapoi, din nou”, spune preşedintele BCE.

Totodată, el a criticat reacţia băncilor europene în urma falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, care a aruncat sistemul financiar mondial în criză. Trichet susţine că salariile şi bonusurile „excesive”, bazate pe profitul pe termen scurt, sunt nesustenabile, întrucât nu îşi găsesc corespondent sau fundamente în economia reală.

„Asta nu are nimic de-a face cu valorile fundamentale ale democraţiei”, a mai spus el. Liderii UE au decis joi să impună un nou impozit băncilor, prin intermediul căruia ar putea fi finanţate economiile aflate în plină criză a deficitelor, şi să propună un impozit global pe tranzacţii financiare grupului G20 în cadrul întâlnirii de săptămâna viitoare de la Toronto, Canada.

Sursa: NewsIn