UE se mulţumeşte anul viitor cu o creştere a bugetului cu 2%


Bugetul Uniunii Europene pentru 2012 creşte cu circa 2%, mult mai puţin decât cei 5% planificaţi anterior, însă mai multe guverne, inclusiv cel al Marii Britanii, au subliniat că cererile PE şi CE sunt „nerealiste” într-o perioadă de austeritate.

Negociatorii UE au convenit asupra creşterii cu 2% după 15 ore de discuţii, care s-au încheiat abia sâmbătă dimineaţă.

Iniţial, Comisia ceruse o 4,9% în plus faţă de anul acesta, iar Parlamentul 5,2%.

În continuare, părţile se vor concentra pe negocierile pentru bugetul pe termen lung al UE, pentru perioada 2014-2020. CE a cerut o creştere de 5%..

Exist temeri că, deşi bugetul pentru 2012 a fost limitat, angajamentele de cheltuieli ale UE nu au fost reduse corespunzător.

În urma creşterii cu 2%, bugetul UE se ridică la 129 miliarde de euro. Cu toate acestea, statele membre au cedat cererilor Parlamentului European şi au permis ca angajamentele de cheltuieli ale UE să crească la 147 miliarde de euro.

Comisarul european pentru buget Janusz Lewandowski a avertizat că astfel pot apărea găuri în finanţe. „Există în prezent un risc serios ca CE să rămână fără fonduri anul viitor şi deci nu va putea să îşi onoreze toate obligaţiile financiare faţă de beneficiarii de fonduri UE”, a spus el.

Anul trecut, peste 80 de miliarde de euro din buget au fost alocate subvenţiilor pentru agricultură şi programelor de dezvoltare regională.

În condiţiile în care membrii noi şi mai săraci ai UE primesc cea mai mare parte a banilor pentru dezvoltare, disputele privind creşterile bugetare se poartă adesea între ei şi membrii vechi, mai bogaţi.

Anul trecut, Marea Britanie, Franţa şi Germania au propus ca bugetul UE să fie îngheţat până în 2020, singurele creşteri fiind legate de inflaţie.

În urma acordului încheiat în cursul nopţii între PE şi Consiliul European, bugetul final ar putea fi aprobat în plenul Parlamentului în decembrie la Bruxelles.

Sursa: NewsIn