UE vrea să-şi convingă partenerii, la summitul G20, de importanţa consolidării bugetare


Oficialii europeni au admis că UE mai are încă multe eforturi de făcut înainte de a convinge alţi membri G20 de necesitatea introducerii unei taxe globale pe tranzacţiile bancare şi a unei consolidări fiscale, relatează EUobserver.

Reuniunea de săptămâna trecută a liderilor europeni a dus la un acord larg privind o taxă bancară, pentru reducerea costurilor unor eventuale noi pachete de salvare, dar ţări precum Canada, China şi Brazilia, ale căror bănci au avut mai puţin de suferit în urma crizei globale, s-au opus acestei măsuri.

„Nu negăm faptul că trebuie depuse eforturi de convingere”, a spus luni un oficial european, sub acoperirea anonimatului. „Depinde de cât de mare este taxa. Dacă este o taxă foarte mare, de 20 de puncte procentuale de bază”, atunci celalte părţi vor fi dificil de convins, a spus oficialul, sugerând că UE urmăreşte o taxă mult mai mică. „Dacă vorbim numai de câteva puncte de bază nu vom afecta pieţele de capital”, a adăugat el.

Uniunea Europeană, reprezentată de preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi de preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, alături de liderii celor rmai mari economii din blocul europeană, va întâmpina obstacole şi a convinge o serie de ţări, precum Statele Unite, că este bine lanseze consolidarea bugetară.

În condiţiile în care majoritatea ţărilor din regiunea europeană consideră că criza subliniază necesitatea unei discipline fiscale, Washingtonul este îngrijorat că o reducere prea mare a cheltuielilor bugetare poate submina refacerea economică.

Sursa: NewsIn