Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Un român cheltuie lunar 90,2% din venituri. Vezi ce servicii ne golesc portofelele

A- A A+
Un român cheltuie lunar 90,2% din venituri. Vezi ce servicii ne golesc portofelele

În trimestrul trei din 2011, românii au avut venituri medii lunare de 2402 lei pe gospădărie şi 835 lei pe persoană. Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2012 lei lunar pe gospodărie, adică 700 lei pe persoană, iar veniturile în natură de 390 lei lunar pe gospodărie, respectiv135 lei pe persoană, potrivit datelor analizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în urma anchetelor asupra bugetelor de familie.

Pe de altă parte, cheltuielile totale ale populaţiei au fost în medie în valoare de 2167 lei lunar pe gospădărie, respectiv 754 lei pe persoană, şi au reprezentat 90,2% din suma veniturilor.  Statistica INS arată că 70,4% din cheltuilile medii ale unei gospădării au fost destinate consumului şi 16,5% din bugetul de plăţi au fost alocaţi pentru impozite, taxe, cotribuţii şi cotizaţii. Cheltuielile de producţie au reprezentat 8,3%,iar pentru investiţii s-au cheltuit 1,3%.

“Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III din 2011, în medie, o pondere de 40,8% din cheltuielile gospodăriilor, în scădere cu 1,2 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2011.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze natural, combustibili şi mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul III 2011 aceasta a reprezentat 19,3% din cheltuielile totale de consum”, au explicat reprezentanţii INS.

Cea mai mare parte din sumele pentru întreţinerea locuinţei au fost cheltuite de populaţie pentru încălzire, în medie 15,1%.

De altfel, românii au cheltuit pe băuturi alcoolice şi tutun 7,8% din buget, 6,2% pentru transport, 5,5% pentru recreere şi cultură, 5,1% pentru îmbrăcăminte şi 4,8% pentru sănătate. La finele acestui top se regăseşte educaţia cu un procent de 0,4%.

Related Posts with Thumbnails