Vlădescu: În discuţiile cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor cu minimum 20%


Sebastian Vlădescu susţine că în niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%, precizând că îi este greu să înţeleagă în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi.

Aceste precizări vin ca reacţie la declaraţiile făcute de directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Şeful Fondului Monetar Internaţional a declarat într-un interviu difuzat de France 2 că s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din România, sugerând însă o majorare a „impozitelor pentru bogaţi”, propunere refuzată însă de guvernul român.

„Pe parcursul negocierilor desfăşurate în perioada 27 aprilie – 10 mai 2010, la Bucureşti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Fondul Monetar Internaţional a considerat în mod constant că reducerea cheltuielilor salariale şi sociale este obligatorie pentru o corectă ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discuţiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%”, precizează într-un comunicat transmis vineri ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu.

Prin urmare, Vlădescu spune că îi este greu să înţeleagă în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi. „Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României, inclusiv persoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat. Decizia Guvernului României a fost aceea de a nu majora taxele, ci de a ajusta cheltuielile în cele două sectoare în care acestea au depăşit cu mult limitele normalităţii economice, în scopul stabilizării imediate şi pe termen mediu şi lung a acestora”, a adăugat ministrul finanţelor.

Guvernul s-a angajat, în cadrul negocierilor cu FMI, să reducă masa salarială în sistemul bugetar cu 25% şi pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB în 2010. Dacă nu ar fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Premierul Emil Boc a declarat recent că Guvernul va aproba în şedinţa de miercurea viitoare scrisoarea de intenţie către FMI şi, imediat după aceea, îşi va asuma răspunderea pe un proiect de Lege care să pună în aplicare scrisoarea de intenţie şi măsurile de susţinere a activităţii economice şi a locurilor de muncă în România. El a precizat că alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.

Dacă scrisoarea va fi trimisă către FMI în luna iunie, boardul va lua în discuţie aprobarea celei de-a cincea tranşe în luna iulie, urmând ca banii să fie viraţi în România în august, a declarat recent Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Sursa: NewsIn