Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Volumul schimburilor comerciale dintre România şi EAU s-a dublat în primele 9 luni,la 430 mil dolari

A- A A+
Volumul schimburilor comerciale dintre România şi EAU s-a dublat în primele 9 luni,la 430 mil dolari

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a avut luni o serie de întâlniri cu oficiali din Emiratele Arabe Unite,în cadrul discuţiilor fiind subliniată creşterea cu aproape 100% a schimburilor comerciale,care au ajuns la un volum de aproape 430 mil dolari în primele 9 luni.

Astfel, Ion Ariton s-a întâlnit luni, în cadrul vizitei din Emiratele Arabe Unite (EAU), cu ministrul Energiei Mohamed Bin Dhaen Al Hamli.

„Cu această ocazie, a fost abordată tema privind reactivarea Comitetului mixt de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, prilej de menţinere a dialogului la nivel guvernamental şi de identificare a unor proiecte comune care pot aduce beneficii ambelor părţi, în special în sectoarele: petrol, gaze naturale, resurse minerale, energie şi apă”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ministerul Economiei.

De asemenea, au fost abordate posibilităţile de cooperare în domeniul extracţiei şi valorificării hidrocarburilor, fiind remarcată expertiza specialiştilor români, precum si în domeniul utilizării responsabile a energiei electrice şi apei potabile, în conformitate cu cerinţele internaţionale de protecţie a mediului şi reducere a efectelor asupra încălzirii globale.

Totodată, Ariton s-a întâlnit luni şi cu ministrul Comerţului Exterior din Emiratele Arabe Unite, Şeica Lubna Bint Khalid Al Qasimi. „Cu această ocazie, ministrul Ariton a apreciat deschiderea arătată pentru consultările la nivelul ministerelor de comerţ exterior din cele două ţări, această vizită de lucru fiind un moment deosebit de important în continuarea intensificarii relaţiilor comerciale bilaterale, in contextul in care dezvoltarea relaţiilor cu statele din Consiliul de Cooperare a Golfului reprezintă una din priorităţile României”, se spuns în comunicat.

În cadrul discuţiilor s-a analizat evoluţia schimburilor comerciale bilaterale, fiind subliniată creşterea de aproape 100% a acestora, ajungând la un volum total de aproape 430 milioane dolari în primele nouă luni, ceea ce face din Emiratele Arabe Unite sa fie primul partener comercial al României în Orientul Mijlociu.

De asemenea, a fost remarcat faptul că prin diversificarea structurii schimburilor comerciale, în ultimile luni pe piaţa emirateză au pătruns produse noi româneşti, precum: farmaceutice, materiale plastice, pielărie şi electrotehnice, iar pe piaţa românească au intrat noi produse emirateze, cum ar fi produsele chimice.

Partenerii de dialog au convenit că România are un potențial extrem de ridicat pentru producția și exportul de produse alimentare, în acest context firmele emirateze putând beneficia de avantajele învestirii în capacitîƒti de producție de alimente în România, care apoi să fie valorificate pe piața emirateză.

Ministrul emiratez al comerțului exterior a ținut să sublinieze că experiența companiei Dubai Ports World, care operează în concesiune terminalul de containere Constanța Sud și care a crescut capacitatea de operare prin investiții, reprezintă un exemplu pozitiv pentru investitorii emiratezi, care vor să dezvolte afaceri în România.

Totodată, Şeica Lubna Bint Khalid Al Qasimi a adresat ministrului Ion Ariton invitația de a participa, în mai 2012. la Forumul Economic organizat de Emiratele Arabe Unite și de a prezența oportunitățile de investiții oferite de România.

„România doreşte aprofundarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite, un partener puternic al României în Orientul Mijlociu, în acest sens, în programul de acțiuni promoționale pe anul viitor fiind prevăzuta o serie de participări la expoziții internaționale și misiuni economice organizate în Emiratele Arabe Unite, inclusiv menținerea participării românești în cadrul Centrului Expozițional din Sharjah”, se mai spune în comunicat.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails