Fondurile europene ar putea urca PIB-ul cu peste un procent. Cât pierde Transilvania de Nord din finanţări


PIB României ar avea un potenţial de creştere de 3,6% pe an dacă s-ar realiza o absorţie de 60% a fondurilor europene. În cazul în care această absorţie nu este îndeplinită, PIB-ul va avea o ascensiune de 2% pe an, potrivit unei analize denumite “Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru România, în perspectiva participării la negocierile desfăşurate în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar”, comunicate de Centrul Român de Politici Economice.

De la începutul anului şi până în data de 25 mai, valoarea plăţilor efectuate către beneficiarii de fonduri europene a fost de aproape 3,7 miliarde lei, în avans cu 2,6 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă din 2011, şi aproximativ 1 miliard în comparaţie cu 2010. Din 2007 şi până în acest moment s-au plătit 17,3 miliarde lei.

Cu puţin timp în urmă, ministrul Leonard Orban a declarat că gradul de absorbţie efectiv a ajuns la 9,18%, ceea ce înseamnă că România a atras 1,76 miliarde euro din cele 19,2 miliarde euro disponibile pentru perioada 2007-2013, potrivit unei analize a portalului www.businessday.ro

Regiunea de Nord-Vest a României, din care face parte şi judeţul Cluj, a pierdut 266 milioane de euro prin proiectele respinse pentru finanţare europeană. Proiectele contractate pentru fonduri europene au înregistrat o valoare de 337 milioane euro. Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest au fost alocate 488 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional.  Pe cele cinci axe de finanţare s-au depus 1.115 proiecte cu o valoare totală de aproape 994 milioane euro.

Potrivit reprezentanţilorAgenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, principala cauză a respingerii proiectelor pentru accesarea de finanţare europeană o reprezintă problemele legate de proprietate, întrucât beneficiarii nu pot susţine cu documente drepturile asupra terenurile unde vor să întreprindă lucrări.