Topul veniturilor firmelor de insolvenţă. Falimentul marilor companii profesionalizează domeniul


Numărul falimentelor companiilor mari se află într-un trend ascendent, iar portofoliul firmelor care activează în sfera insolvenţei este în creştere. Cum situaţia economică dificilă împinge tot mai multe societăţi comerciale spre insolvenţă, respectiv reorganizare judiciară,  afacerile din acest sector par să fie tot mai profitabile. Totodată, profesia de practician în insolvenţă a evoluat de la expertize preponderent juridice, spre o combinație de cunoștințe juridice, economice și de management.

Potrivit datelor de la Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) ocupă primul loc în clasamentul veniturilor obţinute anul trecut.

Astfel, în 2011 societatea a avut aproximativ 65 de milioane de euro creanțe stinse în folosul creditorilor, ceea ce a însemnat o creștere cu aproximativ 45% față de 2010. De asemenea, în portofoliul societății au intrat doar anul trecut 91 de proiecte noi medii și mari, portofoliul crescând cu aproximativ 40%. De la începutul anului 2012 până în prezent CITR a preluat gestiunea a 63 de proiecte medii și mari. Astfel, compania și-a consolidat poziția de lider pe care o ocupă din anul  2007, conform UNPIR.

În acest top al societăţilor cu venituri mai mari de 1 milion de lei în 2011, poziţia a doua este ocupată de RVA Insolvency Specialists SPRL (Bucuresti, Filiala Mures), iar pe locul trei se află Management Reorganizare si Lichidare SPRL. Se mai înscriu în clasament PricewaterhouseCoopers Business Recovery SPRL, BDO Business Restructuring SPRL, Tănasă şi Asociaţii SPRL şi IT Management Advisors

În acest an, specialiştii în insolvenţă cred că tendinţa este ca pentru tot mai multe companii de dimensiuni mari să se deschidă proceduri de faliment, astfel încât accentul cade pe calitatea managementului reorganizării.

”Deși avem o situație a insolvențelor asemănătoare cu cea de anul trecut, vedem o activitate susținută din partea creditorilor chirografari, furnizori de servicii sau produse, care sunt din ce în ce mai hotărâți să-și recupereze creanțele scadente. De asemenea, băncile tind să aibă o atitudine îndreptată spre insolvență, nemaifiind dispuse să reeșaloneze la infinit creditele neperformante”, preciza Radu Lotrean, coordonatorul departamentului de Ofertare al Casei de Insolvență Transilvania