De ce sunt importante si necesare stagiile de practica pentru studenți și angajatori?


Importanţa și atractivitatea unui astfel de stagiu constă în însușirea și dezvoltarea unor abilități profesionale aplicate, precum munca în echipă sau managementul de proiect, șansa de a câștiga experiența profesională reală și, la final, de a obține un loc de muncă permanent în domeniul de lucru ales.

Tinerii participanți la un stagiu de practică vor avea nenumărate avantaje: interacțiunea cu profesioniști în domeniu, posibilitatea de a participa la training-uri și sesiuni de formare teoretică și practică, lucrul în cadrul unor echipe competitive, precum și orientarea către rezultate. Toate acestea vin ca un raspuns la principalele aspecte relevate in cadrul studiilor efectuate pe aceasta tema -lipsa de experiență în lucrul de echipă, dificultatea exprimării corenta a ideilor, valorizarea redusă a experiențelor sau competențelor transversale si lipsa de experiență de negociere.

Practic, studentii lipsiti de experienta se acomodeaza mai greu in cadrul mediilor de lucru, sunt demotivati, nu isi asuma sarcini de lucru complexe de teama esecului generata de lipsa de experienta si de dificultatile de comunicare cu restul membrilor echipelor de lucru. Mai mult, nu isi stiu aprecia si utliza corect cunostintele dobandite in contexte informale.

De cealaltă parte, prin aceste programe de stagii de practică, angajatorii au posibilitatea de a atrage în cadrul companiei lor tineri valoroși, pe care îi pot forma, îndruma și ulterior angaja în regim permanent.

Acesta este contextul in care este formulata propunerea CCI Cluj de colaborare si de sprijin pentru studentii Facultății de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor și a Facultății de Business in cadrul proiectul Îmbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate (POCU 109172) cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 implementat in parteneriat cu Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Detalii despre colaborarea in cadrul proiectului mentionat pot fi obtinute prin intermediul dnei. Szabo Ibolya – expert facilitator stagii de practică în cadrul proiectului , pe adresa de e-mail: office@ccicj.ro sau la numărul de telefon 0364-730980.